NOVĚ OTEVŘENO - prodejna Dellinger & Nože zVostra - SKORKOVSKÁ 1310, Praha - Černý Most (SIKO Koupelny).

ocel SK-5, SK-95

SK-5 je japonská vysokouhlíková nástrojová ocel, podobná americké 1080/1095 nebo evropské C75, určená pro výrobu čepelí a nástrojů, kde je důležitá odolnost, houževnatost a stále velmi dobrá ostrost.

Chemické složení (orientačně)
Uhlík (C): 0,80–0,90 %
Mangan (Mn): 0,30–0,50 %
Křemík (Si): 0,15–0,35 %
Fosfor (P) a Síra (S): max. 0,03 % (nežádoucí příměsi)

#showmore#

Vlastnosti oceli SK-5

Výhody
Dobrá tvrdost (cca 60–62 HRC) – udrží ostří poměrně dlouho
Výborná houževnatost – méně náchylná na praskání nebo odštípnutí než SK-4
Snadné broušení – dobře se brousí i v domácích podmínkách
Cenově dostupná – skvělý poměr cena/výkon

Nevýhody
Nízká odolnost vůči korozi – je to uhlíková ocel, takže vyžaduje pravidelnou péči
O něco méně ostrá než SK-4 – ale rozdíl je malý a vyvážen houževnatostí

Typické použití
Outdoor nože, bushcraft nože
Mačety, sekery
Lovecké a taktické nože
Ruční nástroje (pilky, dláta, dlátka)

Péče a údržba
Po použití otřít a osušit, zejména po kontaktu s vodou, kyselinami nebo potravinami
Pravidelně mazat olejem – ideálně minerálním nebo speciálním olejem na nože
Skladovat v suchu, nejlépe v pouzdře nebo na magnetické liště

Ocel SK-5 je skvělá volba, pokud hledáš robustní a cenově dostupný materiál s dobrou tvrdostí, snadným broušením a hlavně vysokou houževnatostí. Je ideální pro praktické použití v terénu, kde je potřeba nástroj, který něco vydrží – za cenu nutnosti pravidelné údržby.

Nejprodávanější

Řezbářský nůž Kishin 50 mm Kanetsune
Řezbářský nůž Kishin 50 mm Kanetsune
✅ Skladem (5 ks)
Kód: KNTN-KB-611
 
399 Kč
Japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 105 mm
Japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 105 mm
✅ Skladem (5 ks)
Kód: KNTN-KB-623
 
899 Kč
Japonské nůžky U-shaped Ibushi-finishu 120mm
Japonské nůžky U-shaped Ibushi-finishu 120mm
✅ Skladem (>5 ks)
Kód: KNTN-KB-622
 
899 Kč
Japonský nůž Honesuki-Kaku 150mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
 
2 112 Kč
Univerzální nůž Petty 150 mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
 
1 899 Kč
Japonský nůž Petty 120 mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
 
1 769 Kč
Japonský nůž Gyuto 270mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
 
3 928 Kč
13 položek celkem
Řezbářský nůž Kishin 50 mm Kanetsune
399 Kč

Japonský nůž na vyřezávání dřeva Kishin z oceli SK-5 Tsuke Hagane HRC 60-61, jednostranně broušený s rukojetí z třešňového dřeva. Prioritně určen pro držení v pravé ruce. Délka...

Kód: KNTN-KB-611
Japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 105 mm
899 Kč

Lehké japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 105 mm na látku, papír a bylinky a bonsaje. Nůžky jsou vyrobeny z uhlíková oceli SK-5 "Tsuke-Hagane".

Kód: KNTN-KB-623
Japonské nůžky U-shaped Ibushi-finishu 120mm
899 Kč

Japonské nůžky U-Shaped Ibushi-Finishu 120 mm na látku, papír a bylinky a bonsaje. Nůžky jsou vyrobeny z uhlíková oceli SK-5 "Tsuke-Hagane".

Kód: KNTN-KB-622
Japonský nůž Honesuki-Kaku 150mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
2 112 Kč

Japonský vykosťovací nůž Honesuki-Kaku ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je...

Kód: KNTN-KC-750
Japonský nůž Santoku 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
2 699 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Santoku ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Víceúčelový nůž ideální pro krájení masa, ryb...

Kód: KNTN-KC-762
Univerzální nůž Petty 150 mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
1 899 Kč

Univerzální kuchyňský nůž Petty ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je...

Kód: KNTN-KC-749
Japonský nůž Petty 120 mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
1 769 Kč

Japonský univerzální nůž Petty ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je...

Kód: KNTN-KC-748
Japonský kuchařský nůž Gyuto 300 mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
3 597 Kč

Japonský kuchyňský nůž Gyuto ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je vyrobena...

Kód: KNTN-KC-745
Japonský nůž Gyuto 270mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
3 928 Kč

Kuchařský japonský nůž Gyuto ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je vyrobena...

Kód: KNTN-KC-744
Kuchařský japonský nůž Gyuto 240mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
2 292 Kč

Japonský kuchařský nůž Gyuto ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je vyrobena...

Kód: KNTN-KC-743
Kuchařský japonský nůž Gyuto 210mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
2 799 Kč

Japonský nůž Gyuto ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je vyrobena z černého...

Kód: KNTN-KC-742
Kuchařský japonský nůž Gyuto 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa E-Series
2 579 Kč

Japonský kuchařský nůž Gyuto ze série Kanetsune Honsho Kanemasa E-series s čepelí z verginská uhlíkové oceli SK-95 , HRC 60-61. Klasická ergonomická západní rukojeť je vyrobena...

Kód: KNTN-KC-741
Japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 120 mm
979 Kč

Japonské nůžky U-Shaped Migaki-finishu 120 mm na látku, papír a bylinky a bonsaje. Nůžky jsou vyrobeny z uhlíková oceli SK-5 "Tsuke-Hagane".

Kód: KNTN-KB-624

Doporučení pro použití SK-5
Robustní, ale stále ostrá – hodí se pro outdoor, bushcraft, taktické nože, sekery nebo nástroje, které dostávají zabrat.
Výborný kompromis mezi ostrostí a výdrží – vhodná i na tvrdší materiály (dřevo, lana, kůži), méně náchylná k odštípnutí než SK-4.
Ideální pro začátečníky i profíky – snáší méně šetrné zacházení a méně se láme než křehčí uhlíkové oceli.

Péče o ocel SK-5
Po každém použití:
Důkladně očisti a osušte – SK-5 není nerezová ocel, takže voda, pot nebo kyselé látky způsobují korozi.
Nemaž se! – žertuji 😄 … Naopak: maž se! Používej olej na čepele, minerální nebo kaméliový (japonský standard).

Skladování:
Uchovávej v suchu – nevhodné jsou kožené pochvy na dlouhodobé skladování (zadržují vlhkost).
Ideální je silikonovaný hadřík, magnetická lišta nebo plastové pouzdro.

Broušení SK-5
Snadno se brousí i doma – doporučuji klasický whetstone (vodní brusný kámen) se zrnitostí:
1000–3000 pro běžnou údržbu
5000+ pro vyleštění a finální ostrost
Lze použít i diamantové nebo keramické brousky, pokud nemáš klasický kámen

Pozor na myčku nádobí – nikdy! Vysoké teploty, detergenty a vlhkost ocel zničí.
Pokud jsi v terénu a nemáš olej – postačí i trochu tuku (např. ze slaniny – funguje to!).
Mírná patina není na škodu – může dokonce chránit ocel proti další korozi a dodá čepeli charakter.