Informace o prosincové a adventní otevírací době prodejen zVostra najdete v záložce Prodejny.

VG10 damascus Steel

VG 10 – zlatý standard mezi japonskými ocelmi

VG-10 není jen ocel – je to symbol řemeslné preciznosti, výkonu a tradice. Název „V Gold 10“ („V zlato 10“) není náhodný: značí vyšší třídu slitiny, která vznikla v Japonsku u Takefu Special Steel Co., Ltd. ve městě Echizen. Díky obsahu přibližně 1 % uhlíku, 15 % chromu, molybdenu, vanadu a kobaltu dosahuje VG-10 tvrdosti typicky kolem 60–61 HRC – a v praxi to znamená: výjimečnou ostrost, výborné držení ostří, výbornou odolnost proti korozi a zároveň schopnost být v ruce velmi precizní nástroj.Díky tomu je VG-10 oblíbenou volbou pro kvalitní kuchyňské nože, řemeslné předměty i složitěji opracovávané čepele.

• I když je ocel označována jako „nerezová“, neznamená to, že nepotřebuje péči – zejména ostří brousit s respektem k úhlu, a po použití dobře opláchnout a osušit.
• VG-10 vyniká v precizních úkonech (krájení, kuchyňské práce) – není však primárně konstrukční ocelí pro extrémní hrubé zatížení nebo nárazové aplikace.
• Autentické VG-10 výrobky pocházejí z Japonska a nábor suroviny či export syrových ingotů či plechů je podle diskusí omezen či velmi řízen.

Exportní omezení / omezený vývoz z Japonska v roce 2025
Ve specializovaných diskuzích se uvádí, že surová ocel VG-10 (ingoty či plechy) není běžně exportována z Japonska – výrobce a uživatelé uvádějí, že se spíše vyvážejí hotové nože než samotná surovina.
Konkrétní legislativní změnu k roku 2025, která by vývoz VG-10 z Japonska explicitně zakazovala zatím neexistuje.

• Značka VG-10 je silně chráněna a výrobce upozorňuje na padělky.
• Pokud byste uvažovali o nákupu nebo importu suroviny této oceli (ingoty, plechy) či výroby mimo Japonsko – může se setkat s praktickými překážkami v dostupnosti či doložitelném původu.
• Při nákupu výrobků z VG-10 se vyplatí verifikovat původ – že ocel skutečně pochází od Takefu a výrobek je zpracován v Japonsku.

VG-10 znamená špičkový kompromis mezi ostrostí, korozní odolností a praktičností pro běžné i profesionální nasazení. Je to volba pro ty, kdo hledají vysokou kvalitu a jsou ochotni respektovat péči o nástroj i vyšší pořizovací cenu. A pokud narazíte na nabídku surové VG-10 mimo Japonsko – obzvlášť zvažte zdroj a legálnost.

Nejprodávanější

 
1 899 Kč

Řazení produktů

14 položek celkem

Výpis produktů

Nůž plátkovací Slice 210 mm Dellinger Longevity Damascus Edition
Novinka
1 799 Kč

Plátkovací nůž Slice ze série Dellinger Longevity Damascus Edition s damaškovou čepelí a jádrem z oceli VG-10 a rukojetí z přírodního dřeva platanu Figured Sycamore. Nůž je...

Kód: XZ-B27RW85CA-FS
19280 profile
3 299 Kč

Kuchařský nůž Gyuto/Chef Dellinger TOIVO Professional Damascus s jádrem z oceli VG-10, vloženým mezi 66 vrstev damaškové oceli, a západní ergonomickou rukojetí z materiálu...

Kód: K-H64
nůž Chef Sakimaru 215 mm Dellinger G10 Carbon Fiber Octagon 7
Novinka
2 899 Kč

Tradiční japonský nůž šéfkuchaře Chef/Sakimaru ze série Dellinger Carbon Fiber Octagon s damaškovou čepelí a jádrem z oceli VG-10. Tvrdost jádra 61 HRC. Osmihranná rukojeť...

Kód: XZ-PM80-XWD-CF
Nůž na pečivo Bread 210 mm Dellinger Longevity Damascus Edition
Novinka
1 699 Kč

Nůž na chléb apečivo Bread ze série Dellinger Longevity Damascus Edition s damaškovou čepelí a jádrem z oceli VG-10 a rukojetí z přírodního dřeva platanu Figured Sycamore....

Kód: XZ-B27RW8B-FS
nůž Chef/Gyuto 210mm, Sakai Takayuki 33 layers VG-10
4 999 Kč

Chef 210 mm, nůž šéfkuchaře Sakai Takayuki & japonský kuchařský nůž & 33 vrstev damast steel & jádro ocel VG10, HRC 60-62 & rukojeť z mahagonu & délka čepele...

Kód: 07395
nůž Chef/Gyuto 180mm, Sakai Takayuki 33 layers VG-10
4 899 Kč

Japonský kuchařský nůž Chef/Gyuto od japonské firmy Sakai Takayuki. 33 vrstev oceli damasteel, jádro z ocel VG10, tvrdost cca 60 HRC. Rukojeť z mahagonu, délka ostří 180 mm.

Kód: 07394
Nůž WA-Gyuto 210mm, Sakai Takayuki VG-10 Zelkova Oktagon
4 999 Kč

Japonský kuchařský nůž WA-Gyuto od Sakai Takayuki s osmihrannou rukojetí ze dřeva zelkova, bolsterem z mahagonu a délkou čepele 210 mm. 33 vrstev damasteel, jádro z oceli VG10,...

Kód: 07475
Nůž WA Kengata Gyuto 190mm, Sakai Takayuki VG 10 Zelkova Oktagon 07480 1
5 049 Kč

Japonský kuchařský nůž WA-Kengata Gyuto od Sakai Takayuki s osmihrannou rukojetí ze dřeva zelkova, bolsterem z mahagonu a délkou čepele 190 mm. 33 vrstev damasteel oceli, jádro...

Kód: 07480
Nůž WA-Gyuto 240mm, Sakai Takayuki VG-10 Zelkova Oktagon
5 520 Kč

Japonský kuchařský nůž WA-Gyuto 240 mm s osmihrannou rukojetí ze dřeva zelkova, bolsterem z mahagonu a délkou čepele 240 mm. 33 vrstev damasteel oceli, jádro z oceli VG10 s...

Kód: 07476
Nůž WA Gyuto 240mm, Sakai Takayuki VG-10 Kurokage
6 359 Kč

Japonský kuchařský nůž WA-Gyuto/Chef s nepřilnavým povrchem Kurokage. Jádro z oceli VG10, s tvrdostí HRC 60-61. Osmihranná rukojeť wengewood, bolster z buvolího rohu. Délka...

Kód: 07496
Nůž WA-Kengata Gyuto 190mm, Sakai Takayuki VG-10 Kurokage
5 639 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře WA-Kengata Gyuto s nepřilnavým povrchem Kurokage. Jádro z oceli VG10, s tvrdostí HRC 60-61. Osmihranná rukojeť ze dřeva Wengewood, bolster z bůvolího...

Kód: 07494
Nůž Kengata Chef 190mm, Sakai Takayuki 33 layers VG-10
5 399 Kč

Japonský kuchařský nůž Kengata, Bunka Chef 190 mm s délkou čepele 190 mm a rukojetí z mahagonu. 33 vrstev damasteel oceli, jádro z oceli VG10, s tvrdostí HRC 60-62.

Kód: 07400
Nůž Chef/Gyuto 240mm, Sakai Takayuki 33 layers VG-10
6 299 Kč

Japonský kuchařský nůž Chef od Sakai Takayuki. 33 vrstev oceli damasteel, jádro z ocel VG10, tvrdost HRC 60-62. Rukojeť z mahagonu, délka čepele 240 mm.

Kód: 07396
Nůž WA Gyuto 210mm, Sakai Takayuki VG-10 Kurokage
5 699 Kč

Japonský kuchařský nůž WA-Gyuto s nepřilnavým povrchem Kurokage. Jádro z oceli VG10, s tvrdostí HRC 60-61. Osmihranná rukojeť wengewood, bolster z buvolího rohu. Délka čepele...

Kód: 07493

Ovládací prvky výpisu

14 položek celkem