Prodejna BYSTRÁ se stěhuje! Od 2.6. nás najdete ve zbrusu NOVÉM na adrese SKORKOVSKÁ 1310, Praha - Černý Most (SIKO Koupelny).

White steel - Takefu Shiro 2

Ocel Takefu Shiro 2 (často označovaná i jako White Steel #2 nebo „Shirogami #2“) je vysoce uhlíková ocel tradičně vyráběná japonskou hutí Takefu Special Steel.

Chemické složení a původ
Shiro 2 je klasická nelegovaná uhlíková ocel, vyráběná z extrémně čisté suroviny, často rafinované z tzv. tamahagane (ocel původně používaná pro japonské meče). Ve srovnání s jinými oceli má minimum příměsí, což umožňuje dosáhnout mimořádné ostrosti.
Typické složení
Uhlík (C): ~1,0–1,1 %
Křemík (Si), mangan (Mn): velmi nízký obsah
Bez legujících prvků (jako chrom, molybden, vanad apod.)

#showmore#

Vlastnosti
Extrémní ostrost: Díky vysokému obsahu uhlíku a čistotě složení je Shiro 2 schopná dosáhnout velmi tenkého, agresivního ostří – ideální pro přesné krájení.
Snadné broušení: V porovnání s moderními práškovými oceli se snadno brousí i leští, což ocení zejména profesionálové.
Vysoká tvrdost: Tepelným zpracováním lze dosáhnout tvrdosti až kolem HRC 61–63, což umožňuje dlouhou výdrž ostří.

Nevýhody a údržba
Nízká odolnost proti korozi: Jde o nerezistní ocel – snadno oxiduje, pokud není po použití vysušena a ošetřena olejem.
Křehkost: Vysoký obsah uhlíku znamená nižší houževnatost – nože z této oceli nejsou vhodné pro páčení nebo práci s kostmi.

Použití
Prémiové kuchyňské nože (gyuto, yanagiba, petty…)
Tradiční japonské řemeslné nástroje
Nástroje pro přesnou práci tam, kde je klíčová čistá a přesná řezivost

Takefu Shiro 2 je vysoce ceněná ocel mezi nožíři i šéfkuchaři pro svou výjimečnou ostrost, jednoduché broušení a čistý tradiční charakter. Vyžaduje však pečlivou údržbu, protože není nerezová. Ideální pro ty, kdo hledají autentický japonský nástroj s duší a tradicí.

Nejprodávanější

Japonský nůž Santoku 165mm Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series
 
2 499 Kč
Japonský nůž Yanagiba 300mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
 
4 599 Kč
Břitva na holení TITAN 1918 Mahagony ACRM-2 Steel
 
2 450 Kč
Nůž Usu-Deba 120mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
 
1 899 Kč
Japonský nůž Yanagiba 300 mm, FUJI White Steel Mirror
 
45 999 Kč
Japonský nůž Sakimaru 300 mm Mizumotoyaki White Steel Mirror
 
49 999 Kč
Břitva na holení TITAN Brown Algum
Břitva na holení TITAN Brown Algum
✅ Skladem (>5 ks)
Kód: T-BLT1
 
2 499 Kč
Japonský nůž Deba 210 mm Kanetsune KC-400 Series
Japonský nůž Deba 210 mm Kanetsune KC-400 Series
✅ Skladem (1 ks)
Kód: KNTN-KC-411
 
10 999 Kč
Japonský nůž Kengata 180mm Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series
 
2 499 Kč
Japonský nůž Yanagiba/Sashimi 270 mm Kanetsune KC-400 Series
 
8 999 Kč
25 položek celkem
Japonský nůž Santoku 165mm Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series
2 499 Kč

Japonský kuchařský nůž Santoku ze série Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series s jádrem z oceli Takefu Shiro 2. Ideální pro práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Klasická...

Kód: KNTN-KC-148
Japonský nůž Yanagiba 300mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
4 599 Kč

Japonský kuchařský filetovací nůž Yanagiba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze...

Kód: KNTN-KC-535
Břitva na holení TITAN 1918 Mahagony ACRM-2 Steel
2 450 Kč

Ručně vyrobená břitva na holení TITAN 1918 Mahagony s 7/8" čepelí z japonské leštěné uhlíkové oceli ACRM-2 White Steel ShiroGami, tvrdost 61-65 HRC. Precizní oholení díky úhlu...

Kód: T-BT2
Nůž Usu-Deba 120mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
1 899 Kč

Japonský kuchařský nůž Usu-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-553
Japonský nůž Yanagiba 300 mm, FUJI White Steel Mirror
45 999 Kč

Japonský nůž Yanagiba od Sakai Takayuki určený pro krájení a plátkování masa a ryb. Čepel z uhlíkové oceli White Steel Mirror pro maximální ostrost. Rukojeť z Rose-wood s...

Kód: 00161
Japonský nůž Sakimaru 300 mm Mizumotoyaki White Steel Mirror
49 999 Kč

Japonský nůž Sakimaru ze série Sakai Honyaki Mizumotoyaki určený pro krájení a plátkování masa a ryb. Čepel z uhlíkové oceli White Steel Mirror pro maximální ostrost. Rukojeť z...

Kód: 00912
Břitva na holení TITAN Brown Algum
2 499 Kč

Ručně vyrobená břitva na holení TITAN Brown Algum s 7/8" čepelí z japonské leštěné uhlíkové oceli ACRM-2 White Steel ShiroGami, tvrdost 60-63 HRC. Precizní oholení díky úhlu...

Kód: T-BLT1
Japonský nůž Deba 210 mm Kanetsune KC-400 Series
10 999 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Deba ze série KC-400 Series s jádrem z oceli White steel #2, HRC 60-61, vložené mezi 11 vrstev. Rukojeť ve tvaru písmene "D" je vyrobena z červeného...

Kód: KNTN-KC-411
Japonský nůž Kengata 180mm Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series
2 499 Kč

Japonský kuchařský nůž Kengata/Gyuto ze série Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series s jádrem z oceli Takefu Shiro 2. Ideální pro krájení naprosté většiny druhů masa, ryb, zeleniny...

Kód: KNTN-KC-147
Japonský nůž Yanagiba/Sashimi 270 mm Kanetsune KC-400 Series
8 999 Kč

Japonský ostrý nůž Yanagiba ze série Kanetsune KC-400 Series s jádrem z oceli White steel #2 core, HRC 60-61, vložené mezi 11 vrstev damaškové oceli. Rukojeť ve tvaru písmene...

Kód: KNTN-KC-401
Nůž Hon-Deba 180mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
4 599 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Hon-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-545
Japonský nůž Takobiki 300mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
4 105 Kč

Japonský kuchařský nůž Takobiki ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-540
Břitva na holení TITAN Black Algum
2 499 Kč

Ručně vyrobená břitva na holení TITAN Black Algum s 7/8" čepelí z japonské leštěné uhlíkové oceli ACRM-2 White Steel ShiroGami, tvrdost 60-63 HRC. Precizní oholení díky úhlu...

Kód: T-BLT2
Nůž Hon-Deba 210mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
5 799 Kč

Japonský kuchařský nůž Hon-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-546
Nůž Hon-Deba 165mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
2 780 Kč

Japonský nůž Hon-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva magnólie s...

Kód: KNTN-KC-544
Nůž Hon-Deba 150mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
2 499 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Hon-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-543
Japonský nůž Hon-Deba 135mm Kanetsune Minamoto Kanemasa B-Series
2 499 Kč

Japonský kuchařský nůž Hon-Deba ze série Kanetsune Minamoto Kanemasa B-series s čepelí z oceli White Steel #3 HRC 60-61. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je vyrobena ze dřeva...

Kód: KNTN-KC-542
Japonský nůž Usubagata/Nakiri 165mm Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series
2 499 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Usubagata/Nakiri ze série Kanetsune Hon-Warikomi 2000-series s jádrem z oceli Takefu Shiro 2. Perfektní pro krájení všech druhů zeleniny. Klasická...

Kód: KNTN-KC-149
Nůž Mioroshi-Deba 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
4 999 Kč

Velmi ostrý japonský nůž Mioroshi-Deba ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, a rukojetí ve tvaru...

Kód: KNTN-G-67
Nůž Kamagata-Usuba 210mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
7 749 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Kamagata-Usuba ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, a rukojetí ve tvaru...

Kód: KNTN-G-25
Nůž Takobiki 360mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
12 499 Kč

Japonský nůž šéfkuchaře Takobiki/Octopus Slicer ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, a rukojetí ve...

Kód: KNTN-G-14
Nůž Mukimono 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
6 799 Kč

Extrémně ostrý japonský nůž Mukimono ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, a rukojetí ve tvaru...

Kód: KNTN-G-61
Japonský nůž Unagi-Saki 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
6 699 Kč

Japonský kuchařský nůž Unagi-Saki ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, s rukojetí ve tvaru písmene D...

Kód: KNTN-G-53
Nůž Kamagata-Usuba 180mm Kanetsune Honsho Kanemasa G-Series
5 099 Kč

Japonský kuchařský nůž Kamagata-Usuba ze série Kanetsune Honso Kanemasa G-Series z oceli Hitachi White Steel #3 HRC 60-61, broušený jen z jedné strany, a rukojetí ve tvaru...

Kód: KNTN-G-23
Nahoru
Další produkty

Označení „White Steel“ (Shirogami), tedy „bílá ocel“, pochází z japonského systému třídění uhlíkových ocelí, který zavedla hutní společnost Hitachi Metals. Názvy „bílá“ a „modrá“ (např. White Steel #1/#2 a Blue Steel #1/#2) nesouvisí s barvou samotné oceli, ale s barvou papíru, do kterého byly jednotlivé typy oceli baleny při expedici z hutě:

Proč právě „bílá“?
Ocel White Steel (Shirogami) byla původně balena do bílého papíru.
Tento papír symbolizoval, že jde o čistou uhlíkovou ocel bez legujících příměsí (jako je chrom nebo wolfram).
Shirogami je tedy „čistší“ a tradičnější – nejblíže k ocelím historicky používaným pro výrobu japonských mečů.

A co „Blue Steel“?
Naproti tomu Blue Steel (Aogami) byla balena do modrého papíru.
Obsahuje legující prvky jako chrom a wolfram, které zlepšují houževnatost a výdrž ostří, ale zároveň mírně snižují snadnost broušení i čistotu řezu.

Název „White Steel“ tedy odkazuje na:
Barvu balicího papíru z hutě, nikoli barvu samotné oceli.
Čistotu chemického složení – jde o téměř čistou uhlíkovou ocel s vynikající ostrostí a jednoduchým broušením.